|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Pytanie dotyczące kwesiii przewinięcia silnika ? |
Autor |
Wiadomość |
scss
Uczestnik forum

Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 02 Lis 2007 Posty: 114 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 08-12-17, 18:37 Pytanie dotyczące kwesiii przewinięcia silnika ?
|
|
|
Witam!
Pytanie do znawców tematu w dziedzinie przewijania silników elektrycznych. Jakie będą skutki przewinięcia silnika drutem o fi większym niż w oryginale? Niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na tą kwestię. |
_________________ Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
topmir
Uczestnik forum topmir

Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Posty: 85 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 10-12-17, 18:08
|
|
|
Nie podajesz typu silnika, jaka φ DNE a jakim chcesz przezwoić oraz liczba zwoi.
Odpowiedzi na podane przez Ciebie kwestie masz podane M.Zembrzuski Poradnik przezwajania silników elektrycznych |
|
|
|
 |
scss
Uczestnik forum

|
Wysłany: 10-12-17, 18:25
|
|
|
Witam!
Dziękuję za odpowiedź. Pytanie jest czysto teoretyczne i wynika z mojej ciekawości. Chodzi mi o skutki takiej "operacji" i czy jest to w ogóle możliwe? W jakim zakresie zmieniłyby się parametry takiego silnika (np zwykły klatkowy)? Zakładając, że silnik oryginalnie nawinięty jest drutem 0,75mm2 a zwiększę go do np: 1 mm2, liczba zwojów się zmniejszy (większa średnica drutu, więcej miejsca zajmuje) to jak zmienię parametry silnika? |
|
|
|
 |
topmir
Uczestnik forum topmir

Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Posty: 85 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 15-12-17, 17:20
|
|
|
W podanej publikacji masz informacje na temat zmiany parametrów uzwojenia jak,kiedy oraz stosowne obliczenia. |
|
|
|
 |
scss
Uczestnik forum

|
Wysłany: 19-12-17, 10:58
|
|
|
Dziękuję, znalazłem potrzebne mi informacje. Wesołych Świąt życzę. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|