Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Napięcie na WLZ po wyłączeniu zasilania
Autor Wiadomość
RENO 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 81
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 03-08-20, 20:23   Napięcie na WLZ po wyłączeniu zasilania

Witam kolegów,

Taka sytuacja: nowy obiekt (dom), złącze i podpięta do niego WLZ (YKY 4x16, długość 14m).

Wewnątrz poprzez czasową puszkę z odpowiednimi zaciskami podpięta do niej Rb-tka. Bez odbiorników.

Po wyłączeniu zasilania poprzez S303 25A zalicznikowe w złączu, na L2 świeci neonówka. Sprawdzam dodatkowo fazerem - bzyczy jakby miał napięcie.

Ale to tylko próbniki więc biorę wskaźnik diodowy, który nie pokazuje żadnego napięcia, poza tym że pokazuje niby sam "ładunek" chociaż ma możliwość wyświetlić 6,12,24,50 V...
Następnie biorę jeszcze multimetr, a ten pokazuje napięcie L2-N na poziomie 50 V.

Czy ktoś z kolegów spotkał się z tego typu zagadką/problemem?
Podejrzewam mechaniczne uszkodzenie zabezpieczenia S303, który mógł nieco się "skleić" i coś tam przepuszcza, ale nie jestem tego pewien stąd ten post.

Chciałbym uzyskać jakieś podpowiedzi zanim zgłoszę do ZE że potrzebuję zerwać plombę aby sprawdzić czy mam rację, bo może jest jakaś inna przyczyna?


Dziękuję za konstruktywne podpowiedzi.
 
     
KonradOW 
Uczestnik forum


Dołączył: 30 Kwi 2020
Posty: 24
Skąd: Tarczyn
Wysłany: 07-08-20, 09:36   

Sprawdź żarówką. L-PEN
 
     
RENO 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 81
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 07-08-20, 18:46   

Witam,

tak, najstarszy sposób jest najskuteczniejszy :) Ale sprawdziłem dziś innymi urządzeniami i co ciekawe, moje wskazywały dobrze.
Inna ciekawa sprawa to wreszcie rozłączyłem RBka przedlicznikowego i po załączeniu go z powrotem problem zniknął... nagle nie ma żadnych napięć po sekwencji załącz-wyłącz S zalicznikowego.
Nic dalej z tego nie rozumiem, jednak moje przypuszczenia ciągle krążą wokół tego właśnie zabezpieczenia zalicznikowego. Nie wiem tylko czy może być taka sytuacja, aby po rozłączeniu zasilania na wejście tego właśnie coś tam w nim "puściło", rozkleiło czy jak to nazwać, że wszystko wróciło do normy.
Jednak trzeba będzie wymienić go na coś porządniejszego i tyle.

Jeśli będą jeszcze jakieś pomysły to ok, jeśli będzie to martwy temat, to chyba do zamknięcia.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group