Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wyłącznik główny - wymiana
Autor Wiadomość
wiadro7 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Sty 2018
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 06-01-18, 00:44   wyłącznik główny - wymiana

Witam
Mam problem, muszę wymienić wyłącznik główny 3 fazy 63A przewody o średnicy około 1 cm Dom wielorodzinny (kamienica). Tylko nie wiem jaki to ma być wyłącznik czy wystarczy zwykła ,,S" bo elektrycy wołają 300 za włącznik i 300 lub 700 za wymianę. Co mówią przepisy odnośnie wymagań technicznych takiego wyłącznika. wiem tylko tyle, że ma odcinać prąd podczas akcji ratowniczej, oprócz np oświetlenia awaryjnego.
Proszę o pomoc pozdrawiam.
 
     
zbich70 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 15 Kwi 2012
Posty: 255
Skąd: CBR
Wysłany: 06-01-18, 03:35   Re: wyłącznik główny - wymiana

wiadro7 napisał/a:
przewody o średnicy około 1 cm
A ta średnica to była zmierzona razem z izolacją, czy bez?
 
     
wiadro7 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Sty 2018
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 06-01-18, 09:57   

Bez izolacji
 
     
wiadro7 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Sty 2018
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 06-01-18, 16:59   

No dobrze może podam więcej informacji. Generalnie chodzi mi o to czy taki włącznik musi spełniać także funkcję przepięciową, przeciążeniową itp bo jeżeli nie musi tzn, ze elektrycy robią mnie w wała, Na wejściu od głównej sieci są BM więc moim zdaniem może to być zwykły rozłącznik izolacyjny. A cena jaką mi podają za urządzenie jest minimalna dla rozłączników mocy.
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1138
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-01-18, 19:12   

wiadro7 napisał/a:
No dobrze może podam więcej informacji. Generalnie chodzi mi o to czy taki włącznik musi spełniać także funkcję przepięciową, przeciążeniową itp bo jeżeli nie musi tzn, ze elektrycy robią mnie w wała, Na wejściu od głównej sieci są BM więc moim zdaniem może to być zwykły rozłącznik izolacyjny. A cena jaką mi podają za urządzenie jest minimalna dla rozłączników mocy.

Z takimi informacjami dalej nic nie wiemy.
Pokaż schemat instalacji i oznacz element który chcesz wymienić.
Jeżeli obecnie jest zamontowany rozłącznik (nie rozłącznik bezpiecznikowy) to można go zamienić na dowolny inny, pod warunkiem spełnienia wymogów co do obciążalności prądowej i wytrzymałości zwarciowej.
Co innego, gdy ktoś taki wymóg postawił, np. nadzór budowlany lub strażak. Do takiego czegoś będzie wtedy potrzebny projekt na tą część instalacji.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
wiadro7 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Sty 2018
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 06-01-18, 20:54   

No nareszcie. Schematu nie mam. Jest to tylko rozłącznik bezpieczniki są osobno. Już wiem dlaczego 300 zł elektrycy chcą zainstalować rozłącznik z cewką wybijaka. O ile wiem ale mogę się mylić cewka wybijaka służy do podłączenia grzybka. Jeżeli jest taki wymóg że musi być z cewką wybijaka i grzybkiem to w porządku ale jeżeli nie to mam problem.
 
     
wiadro7 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Sty 2018
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 06-01-18, 21:14   

Zapomniałem dodać rozłącznik wymieniam bo się przepaliła jedna faza. Nie było zalecenia ppoż czy nadzoru
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1138
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-01-18, 23:07   

Jeżeli nie było żadnych wymagań od nadzoru czy od strażaka, lub innych instytucji, a jest to tylko wymiana aparatu na nowy, to nie widzę podstaw aby trzeba było dodawać coś nowego.
Rozumiem, że troska tych elektryków o dodatkowe elementy służące ochronie przeciwpożarowej jest przez nich w jakiś sposób uzasadniona? w przypadku gdzie obiekt pierwotnie, w tym miejscu tego nie posiadał?

To jest remont, a więc nie są spełnione tu wymagania co do modernizacji lub przebudowy instalacji, nie jest więc wymagany nowy projekt na ten element, a co za tym idzie żadne nowe uzgodnienia czy "dodatki" nie mają podstawy do ich wykonania. Nie twierdzę jednak, że taki element nie jest "udogodnieniem" w przypadku akcji ratowniczej, co więcej, gdyby istniała taka możliwość, to sugerowałbym go dodać.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
wiadro7 
Uczestnik forum


Dołączył: 06 Sty 2018
Posty: 6
Skąd: Łódź
Wysłany: 06-01-18, 23:43   

Powiedzieli mi, że jest taki wymóg ogólny krajowy, żeby rozłączniki główne wyposażone były w cewkę wybijaka. Grzybka nie będą instalowali. Nawet instalacja grzybka była by niewskazana ponieważ osoba trzecia mogła by sobie go włączyć dla kawału i uciec główne wejście jest też brama wjazdową często nie zamykana przez lokatorów . Wyłącznik główny jest w skrzynce zamykaną na klucz.
Ale jeżeli nie ma ustawowego czy wprowadzonego w drodze rozporządzenia obowiązku aby rozłącznik główny wyposażony był w cewkę a wystarczy zwykły rozłącznik to jest o czym z panami porozmawiać.
Dziękuję KOZI za pomoc
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 101 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1138
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-01-18, 00:52   

wiadro7 napisał/a:
owiedzieli mi, że jest taki wymóg ogólny krajowy, żeby rozłączniki główne wyposażone były w cewkę wybijaka. Grzybka nie będą instalowali.

Ależ co to jest za bzdura, to tak jakby dać wymóg, że auto ma hamować, ale zainstalują dodatkową "wajhę do hamowania" tylko, że nie podłączoną do hamulca.

Jest wymóg prawny dla posiadania głównego wyłącznika prądu:
Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Dostępny tutaj: http://prawo.sejm.gov.pl/...O/D20151422.pdf
Instalacje elektryczne od paragrafu 180 (rozdział 8 ).

Cytat:

§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
6) przeciwpożarowe wyłączniki prądu;

2. Przeciwpożarowy wyłącznik prądu, odcinający dopływ prądu do wszystkich obwodów, z wyjątkiem obwodów zasilających instalacje i urządzenia, których funkcjonowanie jest niezbędne podczas pożaru, należy stosować w strefach pożarowych o kubaturze przekraczającej 1000 m3 lub zawierających strefy zagrożone wybuchem.
3. Przeciwpożarowy wyłącznik prądu powinien być umieszczony w pobliżu głównego wejścia do obiektu lub złącza i odpowiednio oznakowany.
4. Odcięcie dopływu prądu przeciwpożarowym wyłącznikiem nie może powodować samoczynnego załączenia drugiego źródła energii elektrycznej, w tym zespołu prądotwórczego, z wyjątkiem źródła zasilającego oświetlenie awaryjne, jeżeli występuje ono w budynku.


Tylko, że te przepisy stawiają wymóg dla nowych instalacji, nie wiem jak mają się wymagania dla Twojej kamienicy i instalacji w niej wymaganej, gdyż to określa projekt na podstawie którego powstała ta instalacja. Nie ma też określonego sposobu wykonania tego wyłącznika głównego. Jeżeli rozdzielnica główna jest przy wejściu i jest do niej dostęp, to elementem wykonawczym może być sam rozłącznik.

Jeżeli instalacja była wymieniana, a nie wykonano projektu, to jest to samowola budowlana, która nie spełnia wymagań rozporządzenia.
W takim wypadku należałoby uzupełnić instalacje o odpowiednie elementy ochrony przeciwpożarowej.
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group