Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwa zdjęcia
Autor Wiadomość
Mariuszek25 
Uczestnik forum
Mariusz25


Wiek: 32
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-04-11, 19:51   Dwa zdjęcia

Takie tam dwa ciekawe zdjęcia z efektów pracy "kolegów".

Pozdrawiam
Mariusz

trafo.jpg
Czy w ten sposób można pominąć transformator???
Plik ściągnięto 741 raz(y) 56,17 KB

zlacze.jpg
Jak prawidłowo podpiąć 2 kable YAKY 4x150 w złączu kablowym (kolega, który to robił był trzeźwy).
Plik ściągnięto 680 raz(y) 57,18 KB

 
     
dzidek2009 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 64
Skąd: Pabianice
Wysłany: 27-04-11, 23:00   

:-k Polak potrafi
Na pierwszym zdjęciu widzę, że jest kabel YAKY i chyba AsXSn, ale te po środku mi są nieznane może dlatego że działam do 1kV :mrgreen: widzę, że chyba tam jest jeszcze ich ekran miedziany podpięty pod PEN.
Co do drugiego zdjęcia to ładnie, że jest na każdym kablu palczatka założona i obkurczona ładnie to wygląda. Coś mi się wydaje, że kolega był niepewny w tym jak podłączył żyły i by na wszelki wypadek jak by się upaliły chciał zostawić sobie wyjście awaryjne w postaci zapasu żył :mrgreen:
 
 
     
Mariuszek25 
Uczestnik forum
Mariusz25


Wiek: 32
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-04-11, 08:06   

Co do kabli pośrodku to są kable XRUHAKXS 1 x150/25 z zarobionymi głowicami Raychema typu POLT. Obecnie pracują one na 0,4 kV, bo na czas budowy przerobiliśmy linię SN na nn. Ale fajnie to wygląda i pomyślałem, że wstawię zdjęcie na forum.

Co do drugiego zdjęcia to ja rozumiem, że chciał sobie zapas zostawić, ale ogólny efekt jest mizerny, bo można było ładniej :)

Pozdrawiam
Mariusz
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 33
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 30-04-11, 11:31   

beztalencie i brak zdrowego rozsądku , więcej nie trzeba pisać ...

pozdrawiam ,
_________________
Sebastian
 
     
Mariuszek25 
Uczestnik forum
Mariusz25


Wiek: 32
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 29
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-05-11, 19:02   

Tak dodam jeszcze jako ciekawostkę, że linia Sn był przerabiana na nn tylko i wyłącznie dla zmniejszenia kosztów (pomysł kierownictwa :) ) żeby nie układać 500m nowego kabla nn, a całość zasila dwie pompy po 5 kW każda na czas 3 tygodni :) .
Po długim weekendzie rozbieramy wszystko.
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 33
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 01-05-11, 19:30   

Pomysł oryginalny i godny pochwały , kierownictwo się spisało :mrgreen: , w przeciwieństwie do elektryka ... ;-)
_________________
Sebastian
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group